ترمیم و تعمیر ترک عمیق دیوار : ترک های دیوار به راحتی قابل تعمیر هستند به همین دلیل جایی برای نگرانی نیست اما گاهی ترک دیوار خبر از یک مشکل اساسی میدهد در این صورت ممکن است نیاز به تعمیر فونداسیون داشته باشید. اگر فکر میکنید ترک های روی دیوار سطحی هستند میتوانید در ادامه با ما همراه باشید تا راهکار هایی برای تعمیر آنها را به شما آموزش دهیم اما اگر ترک دیوار ها جدی تر باشد در این صورت نیاز است با یک پیمانکار حرفه ای تماس بگیرید.
رفع ترک های دیوار در درجه اول به نوع دیوار شما بستگی دارد. سپس باید بررسی شود که چرا دیوار شما ترک خورده است. بعد از فهمیدن علت میتوانید به ترمیم دیوار ترک خورده بپردازید.
یکی از روش های مقرون به صرفه برای از بین بردن ترک های ریز و کوچک در دیوار خانه استفاده از خمیر دندان است. برای اینکار باید حتما از خمیر دندان های خمیری و غیر ژلی استفاده کنید و در نظر داشته باشید که این روش فقط برای پر کردن سوراخ ها و ترک های خیلی کوچک کاربرد دارد.
برای ترمیم ترک دیوار های بلوکی با استفاده از یک خمیر یا بتونه ترک را پر کنید. اما این کار زمانی نتیجه میدهد که عرض ترک ها 2 تا 3 میلی متر باشد. خمیر آماده شده را روی سطح مرطوب و مقداری را روی سطح خشک بمالید بعد از خشک شدن با استفاده از سنباده سطح کار را یک دست کنید. دیوار شما بعد از یک ماه آماده ی رنگ آمیزی است.
اگر از بلوک های 10 سانتی متری AAC یا ابعاد دیگر برای ساخت خانه جدید خود استفاده کرده اید بعد از چند ماه شاهد به وجود آمدن ترک های مویی در قسمت های مختلف دیوار های بلوکی هستید. یکی از علت های ترک خوردن دیوار بلوکی استفاده از بلوک های AAC یا ماسه ریز است. از طرفی کیفیت پایین بلوک ها نیز میتوانید منجر به ترک خوردن دیوار ها شود.
ترک های دیوار آجری در دو نوع فعال و غیر فعال وجود دارد که ترمیم هر یک متفاوت است. برای ترمیم ترک های غیر فعال دیوار باید بعد از تراشیدن درز ها با استفاده از ملات آنها را پر کنید. اگر ترک فعال به دلیل تغییرات سریع حرارتی اتفاق افتاده باشد نیاز به تعمیر ترک ها نیست زیرا دوباره اتفاق می افتد. اگر عرض ترک ها بین 2 تا 5 میلی متر است میتوانید از دوغاب برای پر کردن ترک ها استفاده کنید اگر عرض ترک بیشتر باشد باید از یک پیمانکار حرفه ای کمک بگیرید.
علت ترک خوردن دیوار های آجری گاهی به خاطر مصالح بی کیفیت و گاهی به دلیل صدمه هایی است که به ساختمان وارد میشود. ترک خوردن دیوار های آجری به شکل زیگزاگ و در بین ملات ها اتفاق می افتد. برای این که بتوانید ترک دیوار را ترمیم کرده و مقاومت اولیه دیوار آجری را برگردانید باید از یک تعمیرکار حرفه ای کمک بگیرید.
برای ترمیم ترک دیوار سیمانی ناحیه داخل و اطراف ترک را با برس سیمی و جارو تمیز کنید سپس محل را با جریان آب بشویید. اگر ترک خیلی باریک و نازک است کمی آن را بیشتر کنید تا بتوانید ملات را در آن پر کنید اما دقت کنید که ترکی که ایجاد میکنید خیلی عمیق نباشد. قبل از پر کردن درز ها باید حتما ملات قدمیی را با استفاده از قلم و چکش بیرون بیاورید سپس ملات جدید را اضافه کنید.
قبل از رنگ آمیزی دیوار سیمانی یا نمای سیمانی ساختمان باید از بتونه یا ماستیک مخصوص نما استفاده کنید.
برای قبل از اجرای رنگ مخصوص نما سیمانی باید کلیه سطوح دیوار بررسی شود و هرگونه ترک و درزه را ترمیم کرد.
با استفاده از روش هایی که در این مقاله بررسی کردیم شما میتوانید به راحتی ترک های نازک و کم عمق دیوار را ترمیم کنید. اما تعمیر و ترمیم ترک های عمیق تر باید به کمک یک پیمانکار با مهرات انجام شود زیرا گاهی برخی از ترک های عمیق نشان دهنده ی مشکلی جدی در ساختمان است و اگر به آن رسیدگی نشود ممکن است صدمات جبران ناپذیری را به همراه داشته باشد.
برای اینکار باید اول اطراف ترک را تراش داده و درز ها را خالی کنید. سپس داخل ترک را با استفاده از گچ دستی پر کرده و سطح روی کار را با گچ های آماده صاف کنید. اضافی ها را جدا کرده و از سنباده برای یک دست کردن سطح استفاده کنید. این روش بهترین روشی است که میتوانید برای ترمیم ترک ها در دراز مدت انجام دهید.
هر یک از موارد زیر میتواند نشانه هایی از نشست ساختمان باشد:
برای شروع باید از گچ به عنوان ملات استفاده کنید زیرا بهتر از سیمان کار میکند. در ادامه سطوح ترک را باز کرده و تا حد امکان ملات را با سرعت بالا در درزها پر میکنید. سپس یک لاشه ی آجر در ملات گذاشته و آجر را به داخل میکوبید به طوری که ملات از اطراف آن بیرون بزند به این فرایند غوطه ای میگویند.
انتخاب بهترین بتونه برای پر کردن درز و ترک های دیوار به جنس دیوار شما بستگی دارد. به عنوان مثال بتونه ای که برای دیوار های با رنگ روغن استفاده میشود با بتونه ای که دیوار ها با رنگ پلاستیک نیاز دارند متفاوت است. این که از چه نوع بتونه ای استفاده کنید خیلی ملاک نیست اما این که چگونه از بتونه استفاده کنید و بعد از اتمام کار با استفاده از سنباده سطح کار را یک دست کنید بسیار مهم تر است.
استفاده از رزین اپوکسی یکی دیگر از روش های ترمیم ترک دیوار است که حتی برای کوچکترین ترک ها هم قابل استفاده است و باعث افزایش استحکام سطح میشود. از طرفی استفاده از رزین اپوکسی برای ترک دیوار کاملا مقرون به صرفه بوده و باعث میشود بتن مقاومت قبل از ترک را به دست بیاورد. نکته ای که باید در نظر داشته باشید این است که باید قبل از انجام هر کاری علت ترک را مشخص کنید زیرا ممکن است حتی با وجود استفاده از اپوکسی مجددا سطح کار شما ترک بخورد.
انواع مختلفی از ترک ها وجود دارند. ترک خوردن دیوار به معنای کشیده شدن شکاف دیوار است. اگر سوراخی در دیوار مشاهده میکنید به معنای ترک برداشتن نیست اما اگر دیوار شکافته شده به این مناست که دیوار ترک خورده است. ترک های کوچک به دلایل مختلفی ایجاد میشوند اما ترک های گسترده نشان دهنده ی آسیب های جدی ساختاری هستند و میتوانند مشکلات جدی ایجاد کنند.
اگر خانه را برای مدت طولانی خالی بگذارید حتی برای تعطیلات میتواند باعث ایجاد ترک و سایر مشکلات جدی شود. به همین دلیل است که خانه های متروکه با وجود استفاده نکردن از خانه نیاز به تعمیر دارند. از طرفی آسیب موریانه هم به این دلیل است که کسی در خانه نیست تا مراقب خانه و وسایل باشد.
اگرچه آسیب آب همیشه باعث ترک دیوار نمیشود اما به خودی خود یک مشکل است زیرا آب باعث ایجاد ترک و سایر مشکلات جدی میشود. نشت آب نیاز به توجه فوری دارد در غیر این صورت ممکن است بعدا به تعمیر فونداسیون نیاز داشته باشد. این به این دلیل است که آب دیواره را نرم میکند و در اثر متروم شدن و تاب برداشتن آن را مستعد پارگی میکند. آسیب آب گران ترین نوع تعمیر است زیرا معمولا شامل برداشتن دیوار آسیب دیده و رسیدن به عمق مشکل است. این کار به زمان و هزینه زیادی نیاز دارد.
در خانه های نو ساز ممکن است در سال های اول شما متوجه ترک های افقی در دیوار های خارجی یا داخلی شوید. این ترک ها معمولا در در خانه های جدید اتفاق می افتد و به صورت ترک های کوچک روی دیوار ظاهر میشود. ترک های نازک جایی برای نگرانی ندارند اما باید فورا آنها را بر طرف کنید. ترک های نازک تر معمولا در اطراف در ها ظاهر میشوند و باعث آسیب ساختاری نمیشوند.
اگر ترکی که روی دیوار رنگ روغنی به وجود آمده عمیق باشد مربوط به نشست ساختمان است و بعد از ترمیم مجددا این اتفاق می افتد و کاملا موقتی بر طرف میشود. از طرفی دیگر اگر زیرسازی کیفیت پایینی داشته باشد بعد از چند سال ساختار خود را از دست میدهد و ترک هایی روی دیوار ایجاد میشود که نیازمند این است که زیرسازی و رنگ آمیزی دوباره انجام شود.
انواع مختلفی از ترک ها وجود دارد که میتوانند در گچ ظاهر شوند. مراحل تعمیر آنها بسته به اندازه و عمق آنها متفاوت است. به عنوان مثال اولین کاری که باید با یک ترک گسترده انجام دهید این است که هر طرف را محکم فشار دهید تا ببینید آیا ترک در حال حرکت است یا خیر. اگر اینطور نیست باید یک لایه نازک از گچ را روی ترک بمالید و اجازه دهید خشک شود سپس میتوانید روی آن را سنباده بزنید.
برخی از این ترک ها به طور دائمی و به دلیل نشست پی ساختمان به وجود می آیند که در این صورت حضور در ساختمان برای ساکنان خطرناک است. برخی دیگر از ترک ها که ریز و مویی هستند به دلیل رطوبت،انقباض و انبساط سطوح مرطوب و افت های کوچک در اسکلت بنا به وجود می آیند.
یکی از دلایل ترک خوردن گچ سقف این است که در هنگام ساختن ملات مقدار گچ کمتر از مقدار مناسب بوده و درصد آب بیشتر از گچ است. این امر باعث میشود که گچ بعد از خشک شدن بترکد. از طرفی دیگر اگر ضخامت ملات روی دیوار بیشتر از 7 8 سانتی متر باشد و ملات را یک لایه روی دیوار بکشید باعث میشود که لایه رویی در مجاورت با هوا سریع خشک شده اما لایه زیری مرطوب بماند. بعد از گذشت زمان خشک شدن لایه زیری موجب ایجاد ترک هایی روی سطح کار میشود.
برخی از ترک ها که با عرض و عمق 1/5 تا 2 سانتی متر روی سازه ها به وجود می آیند باید بررسی و مورد توجه قرار گرفته شوند زیرا موجب آسیب های جانی و تخریب های جبران ناپذیری میشوند. به عنوان مثال برخی از ترک های عمیق که در نتیجه نشست مرتب پی ساختمان به وجود آمده اند برای ساکنان ساختمان خطر آفرین هستند.
ترک های بزرگ ناهموار یا مورب میتواند نشان دهنده ی یک مشکل سازه ای باشد. ترک های دندانه دار یا مورب نشان میدهد که ممکن است شالوده جابجا شده یا فرو رفته باشد یا مشکل دیگری مانند خراب شدن و فرو ریختن اعضای چوب نگهدارنده به دلیل آسیب موریانه رخ داده باشد.
برخی از اصلی ترین علت های ترک خوردن دیوار های ساختمان عبارتند از : نشست ساختمان،استفاده از مصالح بی کیفیت،خشک شدن سریع سیمان،نشت آب و انبساط و انقباض سطوح مرطوب و … .
انتخاب بتونه مناسب برای پر کردن درز و شکاف و ترک های دیوار به جنس دیوار شما بستگی دارد. بتونه ای که برای دیوار های رنگ روغنی استفاده میشود را نمیتوان برای دیوار های رنگ پلاستیک استفاده کرد.
ابتدا دلیل اصلی ترک دیوار را بررسی کنید اگر مشکل اساسی است و به ساختار ساختمان مربوط میشود حتما از یک پیمانکار حرفه ای کمک بگیرید. اما اگر ترک به صورت شکاف های ریز باشد میتوانید ترک را شکافته و با استفاده از بتونه مناسب آن را پر کنید.
یکی از دلایل ترک خوردن گچ این است که در هنگام ترکیب ملات گچ به مقدار کافی به آب اضافه نشده است و مقدار آب از گچ بیشتر است. از طرفی دیگر اگر ضخامت ملات زیاد باشد لایه رویی سریع خشک شده اما لایه زیرین دیرتر خشک میشود و همین باعث ایجاد ترک در سطح کار میشود.