پرایمر رنگ چیست : پرایمر یک پوشش پایه است که برای کمک به درمان یک سطح قبل از استفاده از روکش استفاده میشود. بر این اساس پرایمر برای اطمینان از حداکثر چسبندگی فرموله شده است. چسبندگی بهتر رنگ به این معنی است که کار رنگ شما بیشتر دوام می آورد به همین ترتیب پرایمر به عنوان یک درزگیر برای سطوح متخلخل عمل میکند که در غیر این صورت چند لایه اول رنگ را جذب میکنند.
اگر از پرایمر زدن صرف نظر کنید به خصوص در شرایط مرطوب خطر کنده شدن رنگ وجود دارد. علاوه بر این عدم چسبندگی میتواند تمیز کردن دیوار را ماه ها بعد از خشک شدن رنگ دشوار کند. ممکن است زمانی که سعی میکنید دیوار را تمیز کنید و جای خاک یا اثر انگشت را پاک کنید متوجه شوید که رنگ از بین رفته است.
برای اطمینان از پیوند خوب بن رنگ جدید و دیوار و برای پوشاندن رنگ های قبلی به خصوص اگر قرمز،نارنجی یا رنگ قدیمی باشد باید از 2 تا 3 لایه آستر استفاده کنید. اما در غیر این صورت و به طور خلاصه معمولا برای اکثر پروژه های نقاشی به 2 لایه پرایمر نیاز دارید.
پرایمر ها بر حسب نوع حلال و کاربرد هایشان تقسیم بندی میشوند. آنها بر حسب نوع حلال به پرایمر پایه آب، پایه حلال و فاقد حلال دسته بندی شده و بر حسب کاربردی که دارند به ضد رطوبت،آنتی استاتیک antistatic،پرایمر بتن و پرایمر رنگ تقسیم بندی میشوند.
آستر یا پرایمر رنگ چوب پوششی برای آماده سازی چوب است که قبل از رنگ آمیزی روی چوب قرار میگیرد. استفاده از پرایمر برای چوب دوام رنگ را افزایش داده، چسبندگی بهتر رنگ به سطح را تضمین میکند و به محافظت از چوبی که قرار است رنگ شود کمک میکند.
این پرایمر برای رنگ های روغنی و لاتکس قابل استفاده است همچنین برای چوب،فولاد و سایر فلزات نیز کاربرد دارد. پرایمر نگ روغنی که به کشنده ی لکه معروف است از نشان دادن لکه روی لایه های رنگ جلوگیری میکند. برای داشتن بهترین نتیجه و بهتیرن پوشش در صورت رنگ آمیزی دیوار با رنگ روغنی حتما از پرایمر روغنی و برای رنگ لاتکس از پرایمر پایه لاتکس استفاده کنید.
این پرایمر که به عنوان تقویت کننده چسبندگی پلاستیک نیز شناخته میشود محصولی است که عمدتا برای بهینه سازی چسبندگی لایه های بعدی رنگ مانند بتونه یا رنگ پر کننده به سطح در نظر گرفته شده است. برای رنگ آمیزی رنگ پلاستیک به دو یا سه لایه پرایمر نیاز دارید که بین هر لایه بسته به رطوبت اجازه دهید حدود 15 دقیقه بماند.
این محصول برای آماده سازی نمای بیرونی ساختمان ،ویلا و تمام محیط های بیرونی و سطوح خارجی کاربرد دارد و دوام و چسبندگی رنگ را به سطح مورد نظر بیشتر میکند. از ویژگی های این پرایمر میتوان به مقاومت بالا در برابر شست و شو و سایش،سازگاری با محیط زیست،سهولت اجرا و خشک شدن سریع و مقاومت در برابر نور خورشید اشاره کرد.
اکریلیک ها را میتوان به عنوان یک پرایمر برای اکثر سطوح خام برای اطمینان و بهبود چسبندگی طول عمر بالاتر و نمایش پوشش نهایی استفاده کرد. پرایمر های اکریلیک برای پوشش سریع عمومی مناسب تر هستند تا دیوار را برای تغییر رنگ آماده کنند. پرایمر اکریلیک کیفیت بسیار بالایی دارد،مهر و موم میشود،شکاف ها را پر میکند و خیلی خوب میچسبد.
تنوع محصولات بایومرک و پرایمر های آن بسیار زیاد است اما برخی از کاربردی ترین پرایمر ها برای دیوار های داخلی و خارجی ساختمان به شرح زیر هستند:
این پرایمر برای سطوح خارجی نمای ساختمان استفاده شده و قابلیت نفوذ بالایی در سطح دارد. به علاوه مقاومت آن در برابر مواد اسیدی و قلیایی نیز باعث شده که به راحتی از این محصول بر روی سطح بتن و گچ هم استفاده شود. هدف از استفاده از این پرایمر افزایش چسبندگی و خاصیت آب گریزی نمای ساختمان است.
این پرایمر بسیار شفاف و آماده برای استفاده روی سطح گچ،آهک سفید و سطوح رنگ شده با رنگ های پلاستیک قدیمی است. این محصول بیشتر برای دیوار های داخلی ساختمان با تخلخل و جذب بالا استفاده میشود که چسبندگی سطح را افزایش داده و مصرف رنگ را کاهش میدهد.
این پرایمر مخصوص سطوح خارجی و رنگ نما ساختمان است. که با خاصیتی که دارد چسبندگی سطوح را افزایش داده و کمک میکند رنگ نما سیلیکونی به خوبی به دیوار بچسبد.
این محصول برای سطوح داخلی و برای تجدید رنگ مصنوعی استفاده میشود. از این پرایمر برای انواع سطوح گچی،بتن و سطوح رنگ شده سیلیکونی یا اکریلیک قدیمی استفاده میشود.
برای اجرای پرایمر ابتدا باید پرایمر را با 50% وزنی خود با آب مخلوط کنید در صورتی که این رنگ در مناطق مرطوب اجرا میشود باید 2 لایه پرایمر بزنید. اگر زمانی برای خشک شدن پرایمر ندارید میتوانید از آب کمتری استفاده کنید. در نظر داشته باشید هرچقدر پرایمر رقیق تر باشد سطح یک پارچه تری را برای رنگ آمیزی فراهم میکند. دمای محیط نقش مهمی در زمان اجرا دارد که عموما بالای 5 درجه سانتی گراد توصیه میشود و در این دما حدودا 2 تا 3 ساعت خشک شدن هر لایه زمان میبرد.
از تفاوت های میان پرایمر و سیلر میتوان به این مورد اشاره کرد که پرایمر از بایندر ساخته شده به همین دلیل خواص چسبندگی بالاتری نسبت به سیلر دارد و بعد از استفاده از پرایمر رنگ خیلی راحت تر به آن میچسبد. تفاوت دیگر سیلر و پرایمر در این است که سیلر بیشتر برای سطوح چوبی اما پرایمر برای سطوح وسیع تری کاربرد دارد.
برای اطمینان از پیوند خوب بین رنگ جدید و دیوار و همچنین برای پوشاندن رنگ های قبلی به خصوص اگر قرمز،نارنجی یا رنگ قدیمی باشد باید از 2 تا 3 لایه پرایمر استفاده کنید. به طور خلاصه برای اکثر پروژه های نقاشی به 2 لایه پرایمر نیاز دارید.
اکثر پرایمر ها در عرض 30 دقیقه تا 1 ساعت به صورت سطحی خشک میشوند اما تا زمانی که کاملا خشک نشده باشد نباید دیوار را رنگ کنید. این پروسه ممکن است 3 ساعت طول بکشد رطوبت بالا و دمای خنک زمان خشک شدن را طولانی میکند.
پرایمر طوری فرموله شده است که به بستر بچسبد اعم از چوب،فولاد،بتن و … پرایمر ها معمولا نازک تر از پوشش های رویی هستند بنابراین میتوانند در منافذ سطح فرو بروند و بچسبند. آنها برای مقاومت در برابر سایش،پایداری در برابر UV و سهولت تمیز کردن طراحی نشده اند.
رنگ آمیزی دیوار را در برابر سایش و عناصر محیطی محافظت میکند در حالی که پرایمر آستر را آب بندی کرده و به ایجاد پوشش یکنواخت و چسبندگی بین دیوار و رنگ کمک کرده و لکه ها را مسدود میکند. به عبارت دیگر یک آستر دیواری را که میخواهید رنگ کنید آماده میکند.
پرایمر سطح را آماده میکند و هر لکه ای را محو میکند تا رنگ به دیوار بچسبد و شما صاف ترین و تمیز ترین سطح ممکن را داشته باشید. بنابراین استفاده از پرایمر قبل از انجام فرایند رنگ آمیزی کاملا ضروری است.