راپل نمای ساختمان : روشی است که در آن فردی متخصص برای انجام فعالیت های مربوط به نمای ساختمان به وسیله طناب راپل و تجهیزات ویژه ای در ارتفاع معلق میشود.
متدی است که در آن با استفاده از ابزار و وسایل تخصصی راپل، توسط تکنسین راپل کار مربوطه اقدام به انجام فعالیت در ارتفاعات بالا می کنند. راپل کاربردهای متعددی در ساختمان سازی دارد. استفاده از راپل بجای روش های قدیمی داربست زنی مقرون به صرفه تر و ایمنتر است.
به فردی که دوره ها و آزمون های تخصصی راپل نمای ساختمان را گذرانده است و دارای مدرک ایرتاست راپل کار می گویند. خدمات ساختمانی که یک راپل کار انجام می دهد مربوط به نمای ساختمان است.
پس از نصب آجرنما ، باید فضاهای خالی بین آجرها به وسیله ترکیبی مناسب از ملات بند کشی شوند. برای انجام اجرا آجر نما میتوان از روش داربست و راپل استفاده کرد. استفاده از راپل برای انجام خدمات مربوط به نمای ساختمان به دلیل دسترسی سریع و راحت به تمام قسمت ها و هزینه کمتر آن امروزه محبوبیت زیادی دارد.
برای رنگ آمیزی نمای ساختمان می توان از دو روش داربست زنی و راپل استفاده کرد. روش راپل روش جدید تریست و سرعت اتمام پروژه در این روش بالاتر است. همچنین حرکت در این روش راحتتر است و امکان دسترسی به قسمت های مختلف رنگ نمای ساختمان وجود دارد که کار رنگ آمیزی را آسانتر می کند.
استفاده از نور پردازی در نمای جلوه زیبایی به ساختمان می دهند اما مشکلاتی را به همراه دارد. از جمله این مشکلات می توان به خرابی پرژکتورها و ایرادات مربوط به برق کشی آن اشاره کرد. یکی از کاربردهای راپل تعویض و تعمیر نورپردازی در نمای ساختمان است. برای انجام این کار راپل کار علاوه بر داشتن تخصص مربوط به راپل باید به برق کاری ساختمان نیز تسلط کافی داشته باشد.
امروزه از مصالح متعددی نظیر سنگ نما ، آجرنما ، ترمووود و … در نمای ساختمان استفاده می شود. با گذشت زمان امکان سست شدن این مصالح روی سطح نما و ریزش آن ها وجود دارد. برای افزایش استحکام و ایمن سازی این نماها از پیچ و روپلاک استفاده میشود. با این کار مصالح استفاده شده در نما را بصورت کاملا مطمئنی به سطح ساختمان متصل میکند.
یکی از مصالح محبوب برای استفاده در نما، سنگ است. سنگ نما در ابعاد و وزن های مختلفی وجود دارند. این سنگ ها به وسیله ترکیبی از ملات در نمای ساختمان استفاده می شوند. به مرور زمان و قرار گرفتن نما در معرض تابش خورشید و عوامل محیطی لایه زیر سنگ نما سست شده و توان نگهداری سنگ روی سطح ساختمان را از دست می دهد و احتمال سقوط سنگ و وقوع حوادث ناگوار وجود دارد. این سنگ ها با پیچ و رولپلاک روی سطح نما متصل میگردند.
برای ساختمان های بسیار مرتفع با نماهای شیشه ای امکان شستشو نما فقط از طریق راپل امکان پذیر است. در این روش نماشویی با راپل انجام می شود و نیازی به نصب داربست نیست. برای این کار، راپل کار به ترتیب طبقات را از بالا با مواد شوینده و وسایل مناسب شستشو می کند. همچنین امکان ضد آب سازی شیشه ها با مواد نانو برای کاهش هزینه های مربوط به نظافت و نگه داری نما وجود دارد.
هزینه های مربوط به راپل نمای ساختمان متفاوت است و با در نظر گرفتن فاکتور های متفاوتی تعیین می گردد. از جمله فاکتور های مربوطه را می توان به موارد زیر اشاره کرد :
هزینه مربوط به راپل کار براساس ارتفاع محل کار ، نوع کار ، متراژ کار ، شکل ساختمان ، مصالح بکار رفته در نمای ساختمان و … تعیین می گردد. با توجه به سختی کار و محل انجام کار حداقل قیمت های مربوط به تکنسین راپل کار در شهر های مختلف متفاوت است.
قیمت تجهیزات مورد استفاده در راپل نمای ساختمان با توجه به کیفیت آن متفاوت است. توصیه می گردد از تجهیزات استاندارد و دارای تاییدیه ایمنی استفاده گردد. به طور معمول از تجهیزات زیر در راپل نمای ساختمان استفاده می گردد :
امروزه دوره های مختلفی برای گرفتن مدرک ایرتا در تهران و سایر استان ها برگزار می گردد. با توجه به حساسیت کار راپل توصیه می شود این آموزش ها را تحت نظر مربی باتجربه انجام شود.
برای انجام راپل نمای ساختمان حتما باید دوره های تخصصی مربوط به کار در ارتفاعات را گذراند. این دوره ها تنها برای انجام فعالیت های مربوط به نمای ساختمان برگزار میگردد و در انتهای دوره مدرکی به نام ایرتا دریافت میشود.
دوره های ایرتا دو گواهینامه حرفه ای را ارائه می دهد، یکی برای کارگزاران تجاری معتبر (CTB) و دیگری برای صاحبان و مدیران مبادلات تجاری (CTE). این دوره ها و آزمون ها به صورت آنلاین برگزار می گردند.
دوره های در دو نوع داخلی و بین المللی برگزار میگردد. مدرک دوره های داخلی فقط در داخل ایران قابل استفاده است و با گرفتن مدرک بین المللی می توان برای کار در خارج از کشور استفاده کرد. هزینه دوره های بین المللی گرانتر است.
روش راپل به نسبت روش داربست زنی نمای ساختمان بسیار جدیدتر است. در این روش مشکلات مربوط به زدن داربست مانند مسدود شدن ورودی ساختمان و پیاده رو رفع شده است. همچنین هزینه های مربوط به این روش بسیار کمتر از روش داربست است. استفاده از راپل در نمای ساختمان ایمنتر است و به دلیل دسترسی سریع و راحت به قسمت های مختلف نمای ساختمان سرعت اتمام پروژه افزایش می یابد.
برای نانو کردن نما های اجری ساختمان انتخاب مواد نانو مناسب در اجرا تاثیر گذار است. نانو آجر نما ELOTEX تنها در یک لایه و بدون نیاز به رقیق سازی و آستر زدن قابلیت اجرا بر روی انواع نما آجری را دارد.
امروزه استفاده از راپل برای نمای ساختمان روشی بسیار مطمئن و محبوب است، اما باید توجه شود که از راپل برای تمام ساختمان ها نمیتوان استفاده کرد و بیشتر مناسب ساختمان هایی با سطح و شکل صاف است؛ و بهتر است حتما از نیروی متخصص و باتجربه استفاده شود.
راپل کاربردهای مختلفی در نمای ساختمان از جمله عایق کاری نمای ساختمان ، رنگ آمیزی نمای ساختمان ، پیچ و رولپلاک سنگ نمای ساختمان و … دارد.
برای تعیین هزینه راپل نمای ساختمان فاکتور های مختلفی مانند متراژ کار ، شکل ساختمان ، نوع کار ، ارتفاع ساختمان و … توسط کارشناسان مربوطه مورد بررسی قرار گرفته و بسته به سختی کار به کارفرما اعلام می گردد.
استفاده از روش راپل برای رنگ آمیزی نمای ساختمان روشی جدید تر است. در این روش هزینه تمام شده بطور چشمگیری کاهش یافته و پروژه با سرعت بالاتری به اتمام میرسد.
برای کار راپل نمای ساختمان حتما باید دوره های تخصصی آن را بگذرانید و سپس در آزمون های آنلاین آن برای دریافت مدرک ایرتا شرکت کنید. این آزمون ها برای دریافت مدارک داخلی و بین المللی برگزار می گردد.