نور پردازی نمای ساختمان : نور پردازی نما یکی از عوامل مهم معماری است که زیبایی محل را چند برابر میکند. به طور کلی از دیدگاه معماری نما ها مهم ترین عناصر طراحی بیرونی هستند به همین دلیل با استفاده از تکنیک های نور پردازی به جذابیت آنها اضافه میکنند.
امروزه بیشتر ساختمان ها با انواع مختلف نور پردازی نما تزئین میشوند. نما ها میتوانند اشکال و طرح های مختلفی داشته باشند اما داشتن گزینه های نورپردازی همه کاره میتواند به ایجاد بهترین انتخاب کمک کند. در ادامه به بررسی برخی از انواع نما ها و نورپردازی های آن میپردازیم.
این نما در واقع بیانگر یک دیوار صاف و بدون طرح است و یکی از رایج ترین انواع ساختمان هاست. تکنیک های نور پردازی طبیعی بهترین گزینه برای این نماها هستند زیرا تنوع طراحی ندارند.بیشتر نما های ساده سطوح بزرگ و صافی هستند و میتوانند به طور موثر کیف وسیعی از نور پردازی نما را در خود جای دهند.
برای نور پردازی نمای کلاسیک باید به اجزای اصلی نما بپردازید زیرا این نما ریشه در عناصر معماری روم و یونان دارد. این سبک از نما دارای ستون،طاق و قوس است که برای نورپردازی میتوانید از نور های مخفی برای پایه ستون ها و نور های نقطه ای در تراس ها استفاده کنید.
ساختمان های مدرن در طول روز زیبایی زیادی دارند اما در هنگام شب تفاوت ساختمان های مدرن و ساختمان های معمولی را فقط از طریق نورپردازی متوجه میشویم. نورپردازی در این ساختمان ها میتواند کل ساختمان و یا بخشی از آن را در بر بگیرد اما باید توجه داشته باشید که از لامپ های کم مصرف برای اینکار استفاده کنید.
برای نورپردازی ستون ها بهتر است منبع نور را در نیمی از ستون قرار دهید و نیم دیگری از ستون را با استفاده از بازتاب و سایه های آن روشن نگه دارید.با این کار زیبایی و ابهت ساختمان چند برابر بیشتر میشود.
در نورپردازی نما ها ویلایی باید به فضا های باز و نیمه باز مثل تراس،روف گاردن و … توجه زیادی داشته باشید. در کنار نورپردازی و طراحی که برای محوطه ساختمان های ویلایی انجام میدهید لازم است نورپردازی نمای بیرونی را نیز انجام دهید. روف گاردن و استخر در صورت نورپردازی جذابیت ساختمان را دو چندان میکنند.
با استفاده از نورپردازی در نمای رومی میتوانید ظرافت های ساختمان را به نمایش گذاشته،شهر را روشن کرده و حتی تاثیر مثبتی در فروش واحد های ساختمان داشته باشید. برای نور پردازی نمای رومی موقعیت نصب،زاویه پرتوی نور و قدرت تابش لامپ ها اهیمت بالایی دارد و میتواند از آلودگی نور جلوگیری کند.
نما های سنگی یا نما های ترکیبی که ترکیبی از سنگ و آجر یا چوب هستند به تنهایی زیبا هستند اما اگر بخواهید نمای سنگی در طول شب هم جذابیت خود را داشته باشد توصیه میشود که از نورپردازی استفاده کنید. اما در نظر بگیرید که سنگ نما چون از انعکاس نور پایینی برخوردار است باید از لامپ هایی استفاده کنید که پرتاب نور بالایی داشته باشند.
همانطور که میدانید نور پردازی ابتدا برای داخل منازل به کار گرفته میشد اما امروزه اکثر ساختمان های آجری در نمای بیرونی از این تکنولوژی استفاده میکنند. چراغ های مختلفی برای استفاده در این نما ها به کار گرفته میشود که با توجه به ارتفاع ساختمان میتوانید از اندازه های مختلف آن استفاده کنید.
نورپردازی نما یکی از اصلی ترین بخش های نمای یک ساختمان است. نمای شما با استفاده از نور پردازی حتی در شب هم همانند روز میدرخشد و زیبایی خود را نشان میدهد. جذابیت نمای شب ساختمان به وسیله نور پردازی بسیار بیشتر از روز است.
برای این که از فضای ساختمان خود لذت ببرید نورپردازی را باید به بهترین اصول انجام دهید. حساسیت نورپردازی در ساختمان های یک طبقه به اندازه ساختمان های چند طبقه و برج ها اهمیت دارد. انجام این کار در ساختمان های یک طبقه با کاربری مسکونی به نورپردازی قاب پنجره،به کار بردن رنگ نور مناسب با جداره ها و دقت به گوشه ها بستگی دارد.
نور پردازی ساختمان باید با توجه به کاربری ساختمان انجام شود. به عنوان مثال نورپردازی کافی شاپ با نورپردازی گالری متفاوت است. هرچقدر تعداد طبقات ساختمان کمتر باشد بیشتر در معرض دید است به همین منظور نورپردازی نمای ساختمان دو طبقه از اهمیت بالایی برخوردار است.
این که چه لامپی برای چه پروژه ای مناسب است سوالی است که همیشه طراحان با آن روبرو میشوند. هر کدام از انواع لامپ ها زیبایی و کاربرد خاصی دارند که در ادامه به برخی از پر طرفدار ترین آنها اشاره میکنیم.
ریسه های ال ای دی خطی دور تا دور پنجره ها و بخش های مختلف ساختمان قرار گرفته و به دلیل داشتن تنوع رنگی بالا زیبایی ساختمان را چند برابر میکنند. تنها نکته ای که در این باره اهمیت دارد این است که لامپ ها به گونه ای قرار نگیرند که نور به داخل پنجره تابیده و افراد داخل منزل را اذیت کند.
یکی از پر کاربرد ترین لامپ های نورپردازی نمای ساختمان لامپ های نوری فراتاب هستند که انواع ال ای دی ها و لامپ های هالوژن را در بر میگیرند. برای استفاده از این لامپ ها باید نوع قرار گیری ،زاویه قرار گیری و فاصله از دیگر لامپ ها را در نظر داشته باشید زیرا تاثیر زیادی در زیبایی نورپردازی ساختمان دارند.
با استفاده از پروژکتور جت لایت میتوانید نورپردازی خطی داشته باشید. این وسیله روی زمین نصب شده و نور را از پایین به بالا انتقال میدهد.
بسیاری از کشور ها با پیشینه معماری غنی این ایده نور پردازی نما را برای جذاب تر کردن مکان های دیدنی خود به کار میبرند. کشور های زیادی وجود دارند که به دلیل طراحی های نور پردازی خود مشهورند. به عنوان مثال پاریس بیش از 296 چراغ روشن دارد و به شهر نور ها معروف است. برخی از المان هایی که نیاز است در نور پردازی ساختمان بدانید عبارتند از :
لامپ های با دمای رنگ بالا وجود دارد که نور سفید سردی را پخش میکند. نور های با دمای پایین تر رنگ نارنجی کم رنگی دارند. حتی نور سفید رنگ نیز برای نمای ساختمان موجود است. این که کدام نور پردازی را برای نما انتخاب کنید به معماری خانه شما بستگی دارد.
نور پردازی یکنواخت به معنای پخش یکسان از شدت نور در سرتاسر نماست. این یک روش اساسی نورپردازی نماست و میتواند به ایجاد طرح های عالی در سطوح بزرگ کمک کند. از طرفی محدوده نور مستقیما با شدت آن متناسب است بنابراین اطمینان حاصل کنید که نور را در فاصله ای مناسب قرار دهید و نور های جهت دار را با نور افکن در نظر بگیرید.
طراحان باید این چراغ ها را بدون توجه به نوری که میخواهند استفاده کنند نزدیک ساختمان ها قرار دهند. نور را در بالای سازه قرار داده تا به طور یکنواخت در سطوح پخش شود و جلوه ای یکنواخت ایجاد کنند.
شما باید قوانینی را بدانید که به شما اطمینان میدهد که استفاده از تکنیک های نور پردازی صحیح است.قبل از انجام کار مهم است که هدف و عملکرد ساختمان را درک کنید.
طراحی چراغ ها باید الزاماتی را براورده کند که آن را با هدف اصلی سازه هماهنگ کند. به عنوان مثال مکعب آب water cube در پکن مرکز ملی آبزیان است که برای المپیک 2008 ساخته شده است. اگر به نور پردازی نمای این سازه دقت کنید به گونه ای تغییر میکند که حرکت آبی که نشان دهنده ی آن است را منعکس کند.
راه های زیادی برای نورپردازی نمای ساختمان وجود دارد. همچنین چندین چراغ وجود دارد که میتوانید از آنها استفاده کنید. از نور افکن ها گرفته تا نوار های LED ،نورپردازی نمای رسانه ای و وال واشر ها. همه ی اینها میتوانند جلوه های چشمگیری ارائه دهند. اما نکته مهم این است که نور ها بر طراحی ساختمان غلبه نکنند.
قبل از نصب چراغ های نما مطمئن شوید که مقررات مربوط به آلودگی نوری را رعایت میکنید. این امر به ویژه اگر در حال ساخت و ساز هستید یا خانه در نزدیکی یک جاده شلوغ است اهمیت دارد. در شب وسایل نقلیه برای دیدن و دریافت مسیر به چراغ ها تکیه میکنند. زیاویه و موقعیت نور بسیار مهم است اگر لامپ هایی که دارید که حرکت میکنند نباید افراد در حال رانندگی یا راه رفتن را اذیت کنند.
نور های رنگی به هر سازه ای جان میبخشند اما اگر چراغ های چشمک زن از قرمز و آبی استفاده میکنند ممکن است مردم را گیج کنند و فکر کنند اینها ماشین های پلیس یا کامیون های آتش نشانی هستند. اطمینان حاصل کنید که از رنگ هایی استفاده میکنید که با چراغ های راهنمایی واقعی یا چراغ های حمل و نقل تداخلی ندارند.
ایجاد طراحی کامل نورپردازی نما مستلزم در نظر گرفتن چندین عامل است که یادگیری نحوه نورپردازی یک مجموعه نما را میسر میکند. استفاده از بهترین شیوه ها برای صرفه جویی در منابع و دریافت بهترین جلوه های نوری در پروژه ها حتی در شب ضروری است. ساختار معماری میتواند سبک ها و تغییرات متفاوتی داشته باشد و شناخت بهترین چراغ ها مهم ترین نقش را ایفا میکند.
نور پردازی در هر طراحی ساختمانی بسیار مهم است زیرا به ایجاد حس هنری کمک میکند،توزیع نور برابر را تضمین میکند و یک تصور کلی از ساختمان ایجاد میکند.بسیاری از سازه های معماری کلاسیک مانند عجایب هفتگانه جهان نور شگفت انگیزی را در جبهه اصلی خود دارند.
این نورپردازی یک راه حل ممتاز است که ظاهر کلی ساختمان را بهبود میبخشد. نورپردازی نما با LED در فضای باز برای بهبود جزئیات معماری و روشن کردن ویژگی های منظره استفاده میشود.
لامپ های ریسه ای و وال واشر ها،لامپ های نوری فراتاب،پروژکتور های جت لایت و لامپ های زمینی برای استفاده در نورپردازی های نما به کار گرفته میشود.